top of page
Follow Us

Uusi Luola-julkaisu / New Luola Release: Lauri Kallio - Rusko


Lauri Kallio - Rusko cover

Tampereella Hervannan ja Annalan välimaastossa sijaitsee Ruskon teollisuusalue, jolla Lauri Kallio kävi ystävänsä kanssa kävelyillä teini-ikäisenä. Vaikka alue oli kolkko, siellä oli iltaisin ja öisin rauhallista. Kun Kallio viimeisteli vielä nimeämätöntä levyä Roihupellon teollisuusalueella, hän koki syksyisen sateisessa illassa samoja tuntemuksia kuin nuorena Tampereella. Niinpä tuntui luontevalta antaa levyn nimeksi Rusko. Äänitykset alkoivat jo vuonna 2017 Varsinais-Suomessa Kiikalan kylässä, josta Kallion isä on kotoisin. Ensimmäisenä syntyivät kasettiloopit neliraiturilla - ullakolla, jolla Kallion isoisällä oli tapana huoltaa metsästysaseitaan. Tuolloin ajatuksissa ei edes vielä ollut levy, vaan ainoastaan pakonomainen tarve tehdä jotain. Tekeminen ja kokeilut jatkuivat Göteborgissa. Jossain vaiheessa kokoelma äänityksiä alkoi kehittyä kohti albumia ja Kallio viimeisteli levyn muutettuaan takaisin Suomeen. Levyllä kaikki on kansia lukuun ottamatta tehty itse ja sillä vierailevat Kallion muusikkoystävät Anders Hagberg, Eero Savela, Johannes Sarjasto ja Jesse Ojajärvi. Levyn on tarkoitus olla kuin iso halaus ja ystävä silloin, kun on yksinäinen olo. Sitä se oli Lauri Kalliolle. Rusko yhdistää sujuvasti elektronista minimalismia, ambientia ja jazzia ja niinpä se asettuu luontevasti pohjoismaisen kokeellisen jazzin jatkumoon. Teollisuusalueiden lisäksi tekemiseen ovat inspiroineet luonnon puhtaus, ystävyys ja kaikki elämän varrella koettu vaikuttava musiikki. Levyn julkaisee cd:nä, suoratoistopalveluissa ja Bandcampissa Luova Recordsin alamerkki Luola, joka keskittyy elektroniseen ja kokeelliseen musiikkiin. Pieni erä cd:itä on myynnissä Luova Shopissa. Lauri Kallion musisointia ja tuotantoa on voinut kuulla viime aikoina sellaisten tekijöiden kanssa kuin Ville Lähteenmäki Utopia, Janne Masalin, Frankosun and the Family, UNYA ja The Mystic Revelation of Teppo Repo. Lisäksi hän on miksannut Litku Klemetin Juna Kainuuseen -läpimurtolevyn ja avustanut sen tuotannossa.

Recent Posts
bottom of page