Follow Us

Uusi artisti: The Botherers, Ensimmäinen sinkku ulkona / New Artist: The Botherers, First Single Out


The Botherers (Photo: Juuso Samuli Haarala)

Uusi Luova-kiinnitys The Botherers on oululainen nelihenkinen bändi, jossa soittavat Riku ”Roku” Rousu (kitara, laulu), Lasse Junnila (Farfisa, syntetitsaattorit), Joona Hiltunen (syntetisaattorit, basso) ja Masa Kenttälä (rummut). Musiikillisena linjana on psykedeelinen surfgarage, juureva power pop ja muuta pohjoisesta Suomesta.

Tulevalla Urban Schizophrenia -albumilla tutkitaan kaupunkielämän mielipuolisuutta. Kaupungissa menemme meluisaan kahvilaan työskentelemään tietokoneillamme ja kaipaamme kotiimme taustahälyä YouTubesta ja televisiosta edellytyksenä rentoutumiselle tai keskittymiselle. Eikä tämä ole pelkästään yhden sukupolven ongelma. Roku Rousu muistelee lapsuutensa mummolakokemusta: ”Siellä oli aina paikalle saapuessani sekä TV, että radio kaakkoon käännettynä.”

Olemmeko koukussa virikkeisiin ja tarkoittaako rauhoittuminen länsimaisessa urbaanissa ympäristössä oman äänen vaientamista ulkopuolisella hälyllä?

Näistä ajatuksista syntyivät Urban Schizophrenian kappaleet. Luova Records julkaisee albumin marraskuussa. Ensimmäinen sinlge 24/34 löytyy nyt suoratoistopalveluista.

Kuva: Juuso Samuli Haarala

///

The freshly signed The Botherers is a four member band from Oulu, Finland. The line-up consists of Riku "Roku" Rousu (guitar, vocals), Lasse Junnila (Farfisa, synthesizers), Joona Hiltunen (synthesizers, bass) and Masa Kenttälä (drums). They cover a variety of genres: psychedelic surf garage, rootsy power pop and other things from northern Finland.

The upcoming album Urban Schizophrenia deals with the various insanities of living in a city. We go to a noisy café to work on our laptops and at home we require a constant stream of background noise from YouTube or television in order to focus or relax. And we are not the only generation affected. Roku Rousu recalls childhood memories of visiting his grandparents: "Whenever I turned up at their house, both the TV and the radio were turned up to eleven."

Are we addicted to these stimuli and does calming down in a western urban setting mean suppressing your own inner voice with a barrage of outside noise?

From these thoughts the songs on Urban Schizophrenia were born. Luova Records will release the album in November. The first single 24/34 is available now on streaming services.

Photo: Juuso Samuli Haarala

Recent Posts